torstai 6. huhtikuuta 2017


15.3.2017
Goethen kolmion maalaaminen ja sen sisältämän tiedon analysointi oli mielenkiintoista. Itse olen opettanut lapsille vain päävärejä ja välivärejä sekä kylmän ja lämpimän värin eroja mutta Goethen kolmion avulla värioppia voi käsitellä paljon syvällisemminkin. Kolmiosta voi esimerkiksi erottaa osiksi erilaisia tunnelmia ja niitä olen kuvannut yllä olevassa kuvassa. Vaikutelma on näitä värejä yhdistämällä harmoninen.
Kolmiota tutkimalla voi nähdä kuinka vastavärit on helposti löydettävissä säännönmukaisesti: keltainen-violetti, sininen-oranssi, punainen-vihreä. Ruskean eri sävyt on saatu sekoittamalla näitä vastavärejä keskenään. Vastavärejä käytetään yleensä kun halutaan herättää huomiota eli silloin luodaan disharmoninen vaikutus.
Goethen värikolmiossa värien sekoittaminen perustuu oikeiden värisävyjen sekoittamiseen keskenään. Värien nimien opettelu olikin tämän luennon yksi tärkeimmistä anneista. Tokihan ne on ennenkin tiennyt mutta oikeiden värien sekoittamisesta keskenään minulla ei ollut mitään tietoa. Esimerkiksi kolmion päävärit (sijaitsevat kulmissa) on sekoitettu kahdesta eri värisävystä. Värien nimet: Preussin ja ultramariinin sininen, karmiinin ja sinoperin punainen, kadmiumin ja kromin keltainen.
Toinen työ eli mustalla nestemäisellä tussilla piirtäminen oli myöskin uusi tekniikka minulle. Paperille maalatun vastavärien päälle piirsimme mallista jonkun esineen. Piirtämisen lisäksi kokeilin myös musteella maalaamista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti