torstai 12. lokakuuta 2017


12.10.2017
Tänään pääsin kokeilemaan grafiikan tekemistä mikä on aina ollut mielestäni yksi kauneimmista taiteen  muodoista. Luulin sen olevan vaikeampaa ja siksi en ole sitä koskaan lastenkaan kanssa kokeillut muuten kuin perinteisillä painantamenetelmillä. Aikaa oli tänään rajoitetusti joten suunnittelulle ei ollut aikaa mutta kokeileminen oli kuitenkin hyödyllistä opettamisen kannalta. Solumuovin työstäminen oli miellyttävää ja helppoa. 




Kipsityökin oli minulle uusi kokemus, joten tänään opin paljon uutta kuvataiteesta. Enkelistä tulikin keiju mutta tärkeintä oli uuden tekniikan opetteleminen. Tätä en ehkä tekisi ihan pienten kanssa tai ainakin työn olisi oltava melko yksinkertainen.

 Toinen kipsityö jäi minulta kokonaan tekemättä mutta tekniikka tuli selväksi.

Kuvaamataidon kurssin hienoin anti oli saamani rohkaisu ja positiivisen ohjauksen merkityksen ymmärtäminen. Opin kuinka tärkeää on, että jokaisen oppilaan työ huomioidaan jollakin tapaa ja siitä keskustellaan oppilaan kanssa. Monipuolisuus oli myös ehdottomasti tämän kurssin parasta antia.  Aika kului aina kuin siivillä, joten tekeminen on ollut siitäkin näkökulmasta mielekästä ja mukavaa.

maanantai 9. lokakuuta 2017


Tonttuaskartelua pienille


 Tonttuaskartelun tarvikkeet:
- valkoista kartonkia
- punaista huopaa
- väripaperia kasvoihin
- irtosilmät tai napit
- kulkunen lakkiin
Lapsen käden jälki piirretään paperille ja leikataan tontulle parraksi.
Lakin lapset leikkaavat omalla mallilla kuten myös kasvot. Osat liimataan paikoilleen ja tonttua voi käyttää vaikka osana luokan joulukalenteria. Tontun taakse voi kirjoittaa vinkin mistä yllätys löytyy ja lakkiin päivän numero. Lakit voi leikata myös erilaisista kankaista.
Tutkimme varjoja
Ennen kuvaamataidon työtä valon ja varjon käyttäytymistä voidaan tutkia ulkona esimerkiksi piirtämällä asfalttiin liidulla kaverin varjokuvia eri asennoissa. Myös erilaisten esineiden varjoja voidaan piirtää paperille ja jatkaa niiden työstämistä luokassa. Oppilaiden kanssa on hyvä konkreettisesti tutkia mitä varjolle tapahtuu kun valon tulosuunta muuttuu.

Folioihmisen lähtöajatuksena voisi olla esimerkiksi oppilaan oma harrastus ja siihen liittyvä asento, joka antaa vihjeen, mistä harrastuksesta on kyse. Hahmon työstäminen voi liittyä myös ihmiskehon tutkimiseen ja siihen liittyen esimerkiksi kehon mittasuhteiden oppimiseen. Askartelu voi olla osa eri oppiaineisiin eheytettyä kokonaisuutta.
Oppilas voi ottaa ensin valokuvan jostakin asennosta, jota lähtee foliohahmoon jäljittelemään.

Tarvikkeet
- foliota
- mustaa paperia
- aluspaperi varjon ja folioihmisen kiinnittämistä varten
- jokin lisävihje siitä mihin tilanteeseen asento liittyy
- taskulamppu tai joku muu kirkkaampi valo

Folio kannattaa laittaa kaksin kerroin että se ei muotoillessa repeä niin helposti.
Leikkaa folio alla olevan mallin mukaan.



Muotoillaan ihmishahmo foliosta haluttuun asentoon ja tutkitaan valon avulla sen varjoa. Kun sopiva varjokuva muodostuu paperille, se piirretään ja leikataan mustasta paperista irti. Varjo voidaan myös värittää suoraan vaalealle paperille. Foliohahmo kiinnitetään paperille liimalla tai teippaamalla.

 
Piirrostehtävä isommille oppilaille
Valokuvan tai lehdestä leikatun kuvan ympärille piirretään tai maalataan maisema, johon kuva uppoaa. Ympärillä olevaan kuvaan voi tehdä myös yllätyksellisiä ja mielikuvituksellisia asioita. Piirros voidaan liittää mihin tahansa käsitteillä olevaan aiheeseen.
  (esim. Suomimaisema-Suomi100-teemaan, tietokonepeli, harrastus, sankarihahmo)
Tässä piirroksessa on käytetty vesiväriä ja pastelliliituja sekä hiiltä


torstai 28. syyskuuta 2017



               
Museovierailu 27.9.2017
Renlundin museo, Kokkola


Renlundin museo, Kokkola

Tällä museovierailulla opin tietämään, että kultakauden maalauksille on tavanomaista pienten yksityiskohtien kuvaaminen, mikä tekee maalauksista valokuvamaisen tarkkoja. Voisi helposti olettaa, että lapsille tällaisiin maalauksiin tutustuminen on helpompaa ja mielenkiintoa herättävää koska niissä aiheet on kuvattu totuudenmukaisesti. Museokierroksella saimmekin useita hyviä vinkkejä siitä miten museovierailua voi hyödyntää toiminnallisesti myös kouluopetuksessa.


Maalauksia voi käyttää saduttamisen innoittajana. Pienryhmissä voidaan tehdä tarinoita eri tauluista, jolloin luokkaan saadaan monta uutta satua.

Maalaus voidaan sijoittaa osaksi sarjakuvaa ja piirtää kuvia tapahtumista ennen ja jälkeen.

Taulun aihe voi olla draaman innoittaja. Näyttelemällä voi jatkaa taulun tarinaa tai vain pyrkiä löytämään asusteiden ja asentojen kautta sama tunnelma ja asetelma kuin on taulussa.

Oppilaita voidaan pyytää tekemään taulusta omia tulkintoja.

Taidesuunnistuksessa oppilaille annetaan tutkittavaksi jokin yksityiskohta taulusta , jonka he etsivät vihjekuvan avulla museosta.

Museon lattialle voi tehdä lautapelin, joka kiertää teoksesta toiselle ja oppilaat toimivat itse pelinappuloina. Matkalla on teoksiin liittyviä tehtäviä, joihin oikein vastaamalla voi saada joitakin etuja pelin etenemisessä.

Taide voi olla osana jotakin suurempaa teemaa, jota koulussa käsitellään. Esimerkiksi meriaiheiset taulut voivat liittyä Itämeri-teemaan koulussa.

Renlundin museo, Kokkola

Harmillista on tietenkin se, että itse asun paikkakunnalla missä tällaista taidemuseota ei ole. Ehkäpä osaan kuitenkin hyödyntää jatkossa paremmin kirjastomme tarjoamia näyttelyitä osana opetusta.





 Kuvataidekoulun vierailu
Kuvataidekoulun oppilaat
Tältä vierailuta matkani lähti monta hauskaa kuvaamataidon ideaa , joita koulussakin on mahdollista toteuttaa.

Kuvataidekoulun oppilaat

Toisena lähti mukaani tietoisuus siitä, että kun tapaan luokassani oppilaan, joka esimerkiksi piirtää jatkuvasti, on se merkki siitä, että tuo tekeminen on hänelle todellakin merkityksellistä. Opettajana minun kuuluu kannustaa häntä ja antaa mahdollisuuksia monipuoliseen itsensä ilmaisuun. Myös pyrkimistä kuvataidekouluun tai kuvaamataidon kerhoihin kannattaa hänelle lämpimästi suositella.

Kuvataidekoulun oppilaat

Vierailusta jäi hyvä mieli ja toive siitä, että näillä lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisuus joskus elämässään hyödyntää osaamistaan ja, että heidän omistautumisensa taiteen tekemiselle saisi ansaitsemaansa arvostusta. Toivoisin myös, että kaikilla lapsilla olisi joskus mahdollisuus kokea tuota tekemisen riemua ja saada onnistumisen kokemuksia vaikka osaaminen ei aivan taiteilijan tasoa olisikaan. Kuvaamataidon tulisi olla aineena sellainen, josta kenellekään ei jäisi sellaista oloa, että sitä ei osaa tai on siinä erityisen huono. 


tiistai 26. syyskuuta 2017

       


                                   PAPERIASKARTELUA

Paperiaskartelussa minua viehätti eniten se kuinka edullisilla materiaaleilla voi saada aikaiseksi monenlaista hauskaa ja käyttökelpoistakin asiaa. Työskentely oli inspiroivaa vaikka askartelu ei olekaan vapaa-ajan harrastukseni kun en ole mikään kodin sisustaja tai koristelija muutenkaan. Opiskelijakämppää oli näillä askarteluilla ihan mukava "sisustaa".
Kauniimpia koristeita olisi saanut vaaleammilla väreillä koska silkkipaperin värit leviävät helposti. Myös kerroksia kannattaa laittaa vain ne kolme, että valo pääsee kuultamaan töiden läpi

Kun purkkeja päällystää serveteillä kannattaa liimaseoksen käyttöä hieman säännöstellä. Liika lotraus himmensi ainakin minun purkeista serveteissä olleita kauniita värejä.

Paperin tekeminen onnistui hyvin


Paperimassa kuivaa hitaasti ja siksi peilin kehykset odottavat vielä maalausta

Peilin leikkaaminen oli minulle aivan uusi kokemus


Marmoroidut paperit aion käyttää kirjepapereina


OPS-yhteys

- ohjataan oppilasta käyttämään monipuolisesti erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisun keinoja (T4)






maanantai 25. syyskuuta 2017

                  Kuvataidetta jäte- ja luonnon materiaaleilla 

                                           13.9.2017


Tästä se lähtee...mitään ei siis kannata heittää hukkaan, oppi nro 1.

"Nyt on käynyt niin, että olette haaksirikkoutuneet ja joutuneet pelastautumaan läheiselle saarelle...."
 Motivoituminen työskentelyyn lähtee opettajan tavasta esitellä työ johon ollaan ryhtymässä, oppi numero 2.

Jokainen luo omassa mielessään kuvan siitä millainen tuo saari tulee olemaan tai mitä siellä ainakin tulee olla. Mielikuvien yhdistäminen yhteiseksi työksi ei aina suju ongelmitta vaan vaatii yhteistyö- ja kompromissin tekemisen taitoja, oppi numero 3.
Joskus voi lähteä vaan tekemään omaa ja lopulta siitä voikin syntyä jotakin yhteistä, oppi numero 4.
Toisten töiden tarkastelu on tärkeää, että saadaan kokemus siitä kuinka monella tapaa saman asian voi toteuttaa ja samalla opitaan toisilta aina jotakin uutta, oppi numero 5.
Kuvataiteen voi yhdistää myös musiikkimaailmaan eikä sanoja silloin edes tarvita, oppi numero 6.
 Luovuus ja kekseliäisyys ovat taiteen tekemisen suola ja oivaltamisen tunne voimauttaa, oppi numero 7.
Ja lopuksi....opettajalta saatu kannustava ja positiivinen palaute hivelevät itsetuntoa. Kaikista töistä löytyy aina jotakin ihasteltavaa, joka kannattaa lausua myös ääneen, oppi numero 8.

PS. SUPERLOONI ON IHANA MATERIAALI!

torstai 14. syyskuuta 2017


SYKSY 2017

Miksi kuvataidetta opetetaan koulussa?




 Kuvataiteen avulla voidaan oppia monia lapsen kehitystä tukevia taitoja kuten hienomotoriikkaa, silmän ja käden yhteistyötä, keskittymiskykyä, luovuutta ja mielikuvitusta, monilukutaitoa ja yhdessä toimimista.
Kuvataide opettaa huomaamaan yksityiskohtia.

Kuvataidetta voi integroida muihin oppiaineisiin, jolloin sen avulla voidaan tehostaa oppimista myös eheytetysti.
Kuvaamataiteen avulla oppilas oppii tekemään havaintoja ympäristöstään ja nauttimaan sen kauneudesta ja monimuotoisuudesta.
Onnistumisen elämykset kohottavat itsetuntoa ja lisäävät oppilaan aktiivisuutta ja omaehtoista toimimista uusia haasteita kohdattaessa.
Kuvataiteen avulla voidaan siirtää perinnetietoutta.

tiistai 5. syyskuuta 2017

Mediakasvatus kuvataiteissa

Valmistimme Imotion - ohjelmalla 20 s. animaation, jonka sitten editoimme Imovie-ohjelmalla.

https://youtu.be/x2Z5eaR1CSc