Museovierailu 27.9.2017
Renlundin museo, Kokkola
 |
Renlundin museo, Kokkola |
Tällä museovierailulla opin tietämään, että kultakauden maalauksille on tavanomaista pienten yksityiskohtien kuvaaminen, mikä tekee maalauksista valokuvamaisen tarkkoja. Voisi helposti olettaa, että lapsille tällaisiin maalauksiin tutustuminen on helpompaa ja mielenkiintoa herättävää koska niissä aiheet on kuvattu totuudenmukaisesti. Museokierroksella saimmekin useita hyviä vinkkejä siitä miten museovierailua voi hyödyntää toiminnallisesti myös kouluopetuksessa.
Maalauksia voi käyttää saduttamisen innoittajana. Pienryhmissä voidaan tehdä tarinoita eri tauluista, jolloin luokkaan saadaan monta uutta satua.
Maalaus voidaan sijoittaa osaksi sarjakuvaa ja piirtää kuvia tapahtumista ennen ja jälkeen.
Taulun aihe voi olla draaman innoittaja. Näyttelemällä voi jatkaa taulun tarinaa tai vain pyrkiä löytämään asusteiden ja asentojen kautta sama tunnelma ja asetelma kuin on taulussa.
Oppilaita voidaan pyytää tekemään taulusta omia tulkintoja.
Taidesuunnistuksessa oppilaille annetaan tutkittavaksi jokin yksityiskohta taulusta , jonka he etsivät vihjekuvan avulla museosta.
Museon lattialle voi tehdä lautapelin, joka kiertää teoksesta toiselle ja oppilaat toimivat itse pelinappuloina. Matkalla on teoksiin liittyviä tehtäviä, joihin oikein vastaamalla voi saada joitakin etuja pelin etenemisessä.
Taide voi olla osana jotakin suurempaa teemaa, jota koulussa käsitellään. Esimerkiksi meriaiheiset taulut voivat liittyä Itämeri-teemaan koulussa.
 |
Renlundin museo, Kokkola |
Harmillista on tietenkin se, että itse asun paikkakunnalla missä tällaista taidemuseota ei ole. Ehkäpä osaan kuitenkin hyödyntää jatkossa paremmin kirjastomme tarjoamia näyttelyitä osana opetusta.
Kuvataidekoulun vierailu
 |
Kuvataidekoulun oppilaat |
Tältä vierailuta matkani lähti monta hauskaa kuvaamataidon ideaa , joita koulussakin on mahdollista toteuttaa.
 |
Kuvataidekoulun oppilaat |
Toisena lähti mukaani tietoisuus siitä, että kun tapaan luokassani oppilaan, joka esimerkiksi piirtää jatkuvasti, on se merkki siitä, että tuo tekeminen on hänelle todellakin merkityksellistä. Opettajana minun kuuluu kannustaa häntä ja antaa mahdollisuuksia monipuoliseen itsensä ilmaisuun. Myös pyrkimistä kuvataidekouluun tai kuvaamataidon kerhoihin kannattaa hänelle lämpimästi suositella.
 |
Kuvataidekoulun oppilaat
Vierailusta jäi hyvä mieli ja toive siitä, että näillä lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisuus joskus elämässään hyödyntää osaamistaan ja, että heidän omistautumisensa taiteen tekemiselle saisi ansaitsemaansa arvostusta. Toivoisin myös, että kaikilla lapsilla olisi joskus mahdollisuus kokea tuota tekemisen riemua ja saada onnistumisen kokemuksia vaikka osaaminen ei aivan taiteilijan tasoa olisikaan. Kuvaamataidon tulisi olla aineena sellainen, josta kenellekään ei jäisi sellaista oloa, että sitä ei osaa tai on siinä erityisen huono.
|